Rapport fra Mads, Cecilie og Vibeke som tar halve Vg2 ST i Sør-Afrika

Tre elever fra Vg2 Studiespesialisering har siden januar vært elever ved Helderberg International School i Sør-Afrika. Les om hvordan de har det!

Mads Aanes Haugen

Hei,
jeg har det foreløpig helt fantastisk i Helderberg. Det er en utrolig opplevelsesrik tilværelse og et brilliant læringsmiljø. Ikke nok med god oppfølging og flinke lærere med det er kultur som er verdt å få med seg.

Skolen arrangerer ulike begivenheter som Orange river, sportsdager og The Journey som bryter opp og motiverer deg etter mye hard jobbing. Selvsagt er det ikke bare ros ettersom det er blitt vanskelig å forklare matten på engelsk som jeg ser på som et fremtidig problem. Det er ikke blitt noe problem for meg spesielt ettersom jeg får kontakt over itslearning.

Engelsktimene har uten tvil gitt meg veldig mye mer enn jeg kunne håpet på i Norge. Det er noe jeg syns alle elevene som kommer til Helderberg i framtiden burde få muligheten til. Det er en av de største grunnene til at vi burde sende ut elevene, samt kulturell opplevelse. Utfordringer har det vært få av, overaskende nok, men det er ikke alltid like lett å få kontakt med lærere over itslearning, spesielt pga. ulike ferietider. 

Personlig ser jeg frem til enda mer læring og uten tvil 5 dager på The Orange river. Det tror jeg vi alle kan si oss enige i. Tiden går fort og jeg kan se at et år her nede hadde gitt hvem som helst så mye mer. 

Cecilie Bamer

På Helderberg har vi elever fra første til tolvte klasse, fra 29 ulike nasjoner. Alle kjenner alle og alle er inkludert. Lærerne er ikke bare der for å gjøre en jobb, men de bryr seg virkelig om elevene. Vi er ikke bare en skole, men en familie. 

Skolen følger et helt annet pensum enn det i Norge; dette pensumet er større og vanskeligere, og det krever mye arbeid. I tillegg har elevene her tatt realfag siden åttende klasse, mens vi først begynte med det i år. Forskjellene er store, og resultatene på prøvene har ikke alltid vært like gode. Jeg er vant til å få gode karakterer bare jeg legger i nok arbeid, men her er det nesten umulig å nå toppkarakter. Av dette har jeg lært å ikke ha for høye forhåpninger og bare gjøre mitt beste.

På de to månedene jeg har vært her, har jeg fått gode venner og opplevd mye morsomt sammen med klassekameratene mine. Snart skal vi dra på en utflukt til Orange River, noe jeg har gledet meg til lenge. En av grunnene til at jeg har gledet meg såpass mye til dette er nok at lærerne som skal dra, kan slå av lærermodus og bare være venner med oss. Slike lærere skal man lete lenge etter. 

Vibeke Nysveen Trana

Oppholdet her i Sør-Afrika så langt har vært utrolig spennende. Vi har snart vært her i 2 mnd., og jeg har allerede lært utrolig mye!

Skolen her er en del vanskeligere enn i Norge. Elevene her har hatt fag som kjemi og fysikk i flere år. På denne måten kan det være litt vanskelig å henge med, i og med at læreren forventer at dette er noe vi burde kunne. Det gjør det veldig vanskelig, og jeg skal ikke legge skjul på at karakterene på denne måten synker. I fag vi har selvstudier som f.eks matematikk, føles det ut som om det går veldig greit. Du får muligheten til å jobbe i ditt eget tempo, og bruke mer tid på det du sliter med.  

Nå har vi snart ferie, men før det skal vi på camp med skolen. Vi skal til Orange River, som er den største elva i Sør-Afrika. Det ser jeg veldig fram til! Etter det så er det ferie, og da skal vi på tur med vertsfamilien. Vi skal svømme med pingviner og besøke Kapp det gode håp.