Læringsarbeid, veiledning og vurdering

Skolens mål er at alle elever skal utvikle et best mulig læringsutbytte og at flest mulig skal fullføre og bestå med best mulig karakter i alle fag.

Personlig veileder/kontaktlærer

Når du møter på skolen første skoledag blir du tatt i mot av Personlig veileder, klassens faglærere og du møter de elevene du skal gå i klasse med. På vår skole kaller vi kontaktlæreren for Personlig veileder eller PV.

Personlig veileder er klassens leder. Han har spesielt ansvar for de praktiske, administrative og sosialpedagogiske gjøremåla i klassen. Sammen med dere elever, foresatte og lærerne i klassen har han ansvar for at dere utvikler et godt samhold og et godt læringsmiljø.

Personlig veileder gjennomfører fire utviklingssamtaler med hver elev i løpet av skoleåret. Dette er veiledning og vurdering, som skal hjelpe deg i læringsarbeidet, slik at du kan få best mulig tilpassa opplæring og et godt læringsutbytte.

• Oppstartsamtale – ved oppstart
  • Midt i første termin/halvår Mv1 – etter at faglærer har gjennomført midtterminvurdering. Foresatte inviteres til denne samtalen sammen med deg
  • Ved 1. halvårsvurdering – T1 – etter at faglærer har gitt deg halvårsvurdering uten og med karakter
  • Midt i andre termin/halvår Mv2 – etter at faglærer har gjennomført midtterminvurdering

Faglærer

Faglærer gir deg opplæring og kontinuerlig veiledning og vurdering i fagene. Han skal fungere som en slags trener. Han skal gi deg veiledning, slik at du kan få best mulig læringsutbytte og utvikling i faget.

Faglærer utarbeider oppgaver/undervisningsopplegg i faget på skolens oppgavemal. Du henter oppgaven/ undervisningsopplegget i fagene på Planleggeren på It`s learning. Det er målene i den generelle læreplanen og kompetansemålene i læreplanen i fagene, som er grunnlaget for all opplæring, veiledning og vurdering.

Alle oppgaver/undervisningsopplegg skal inneholde vurderingskriterier og kjennetegn på grad av måloppnåelse, som er knytta opp til kompetansemåla i faget. Du skal alltid vite hva som forventes av deg og hva du blir vurdert i forhold til.

Du får jevnlig veiledning og vurdering – tilbakemelding som skal fortelle deg hva som er bra og framovermelding som skal fortelle deg hva du skal jobbe med framover for å få bedre måloppnåelse i faget.

Faglærer skal også gi deg halvårsvurdering uten karakter og med karakter midt i skoleåret og standpunktkarakter når faget avsluttes.

Egenvurdering og hverandrevurdering

Faglærer vil lære deg hvordan du skal vurdere eget arbeid – egenvurdering, og vil lærer dere hvordan dere bruker hverandrevurdering.

Fire vurderingsperioder

Skolen har fire vurderingsperioder, der du og dine foresatte får vite hvordan du ligger an på skolen og i fagene.

• Mv1 – midt i første halvår (oktober) – faglærer gir midtterminmelding uten og med karakter.
  • T1/1. halvårsvurdering – faglærer gir halvårsvurdering uten og med karakter.
  • Mv2 – midt i andre halvår (mars/april) – faglærer gir midtterminmelding uten og med karakter.
  • T2/2. halvårsvurdering/sluttvurdering – faglærer gir halvårsvurdering uten og med karakter i fag som ikke avsluttes eller standpunktkarakter i fag som avsluttes.

Du vil også få en begrunnelse for hva som er vektlagt i forhold til den karakteren som blir satt.

Karaktergradene har følgende innhold:

a) karakteren 6 uttrykkjer at eleven har framifrå kompetanse i faget
b) karakteren 5 uttrykkjer at eleven har mykje god kompetanse i faget
c) karakteren 4 uttrykkjer at eleven har god kompetanse i faget
d) karakteren 3 uttrykkjer at eleven har nokså god kompetanse i faget
e) karakteren 2 uttrykkjer at eleven har låg kompetanse i faget
f) karakteren 1 uttrykkjer at eleven har svært låg kompetanse i faget

Orden og atferd

Skolens orden- og atferdsreglement forteller deg hva du må forholde deg til for å få karakteren God i orden og atferd, og litt om hva som kan skje dersom du ikke forholder deg til reglementet.

Du må bl.a. møte på skolen til avtalt tid, delta aktivt med skolearbeid i timene, og levere arbeid til avtalt tid. Høyt fravær, og at du ikke leverer oppgaver til avtalt tid i et fag, kan føre til at faglærer ikke har vurderingsgrunnlag. Det betyr at du kan miste muligheten for å få karakter i faget til halvårsvurdering eller standpunktkarakter. Du vil da få IV – ikke vurderingsgrunnlag, som betyr at du ikke får karakter i faget.

a) God (G): vanleg god orden og vanleg god åtferd
b) Nokså god (Ng): klare avvik frå vanleg orden og fra vanleg åtferd
c) Lite god (Lg): i ekstraordinære tilfelle ved store avvik frå vanleg orden og frå vanleg atferd

Forskrifta til opplæringslova

I forskrifta til opplæringslova i kapittel 3. Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring kan du finne mer om de lover og regler som gjelder for læringsarbeid og veiledning og vurdering.

Forskrift om ordensreglement for Akershus fylkeskommunes videregående skoler

Tillitsvalgt elev i alle klasser

I alle klasser velges det ved skolestart en tillitsvalgt og en vara. Tillitsvalgt er medlem av skolens elevråd, som er et demokratisk organ på skolen.

Elevrådet skal jobbe for å skape et sosialt fellesskap, utvikle arbeids- og læringsmiljøer og sikre at elevenes rettigheter ivaretas i klassen og på skolen forøvrig.